sreda, 10. avgust 2011

Kaj bi Seascape pokal brez izolske burje?

Po lanskem izolskem Jix & Seascape Cup vikendu, ko je bila nedeljska regata zaradi burje, ki se je v refulih bližala celo tridesetim vozlom, po dveh plovih (in počenem bumu na Mojci 13, štraorcadah ...) prekinjena, pa letošnje razmere na regatnem polju niso bile kaj dosti prijaznejše. Še posebej sobotna dirka se je spet odvijala v močni burji, v zadnjem plovu je v sunkih pihalo celo do 25 vozlov, in valovih, ki so predvsem Seascapom kar dobro mešali štrene in tudi dobre uvrstitve.

Spet se nas je na štartu zbralo kar enajst. Namesto Janezove Žverce nas je tokrat obiskal belgijski lastnik, simpatični zobozdravnik Eric, ki se je na štartu sobotnega plova pogumno pojavil kar z enajstletnim sinom in svojim očetom! Močan veter je nekatere ekipe prepričal, da so skrajšale jadra, druge so se preko štartne črte zapodile na polnih, Pande pa so dokazale, da je Seascape zares tako enostavna jadrnica, kot lahko beremo v prospektih – saj zna (vsaj prvih nekaj metrov ...) voziti celo sama. Iz morja je fante – in resnici na ljubo je treba povedati, da tokrat za krmilom ni sedel najlepši krmar Luka – rešil sodniški gumon, a je bila žal dirka za naše mokre prijatelje po prvem plovu sobotnega dne končana. Nekaj bo najbrž tudi na tem, da baje v trenutku prevračanja na barki ni bilo njihovega lucky totema, odslej imenovane vudu-pande. Dovolj težka posadka je bil predpogoj za uspešno jadranje predvsem v soboto, zato zgolj dvočlanska ekipa favorita Slovaka Tomasa Tuleje (trenutno vodečega v SSC pokalu) kljub dobremu jadranju ni imela realnih možnosti za visoko uvrstitev, zaključili so na sedmem mestu. Odlično je jadrala tovarniška ekipa Jona Breclja na jadrnici Harle Queen in si prijadrala zmago pred našo Gaea+ (6 točk, JK Pirat, Gaea+, Sailing Point), v klasični zasedbi jaz na krmilu, Mare trim/taktika, pridružil se nama je pa Mitja Beltram trim/main/taktika. Že pred meseci smo se z Mitjo dogovorili, da bo z nami zajadral na prvi regati z novimi jadri, pri katerih razvoju je kot zastopnik za North Sails aktivno sodeloval. Čeprav so nova jadra nekoliko globlja in naša posadka z vidika kilogramov ni bila prav težka, so se močnemu vetru navkljub odlično odrezala, le nekoliko bolj smo se morali nagibati čez rob barke. Zahtevne vetrovne razmere, nova jadra in neuigrana posadka so sicer botrovale celo kakšni štraorcadi, a smo bili na koncu z našim jadranjem in visoko uvrstitvijo zelo zadovoljni. Presenetil je Hine, ki je prišel, videl, zmagal – na jadrnici Boat of the Year. Ekipa, ki so jo poleg Hinka Goliasa sestavljali še Teja Plešec in Aleš Musič, se je namreč sestavila tik pred zdajci in čeprav Hinko in Aleš še nista imela izkušenj na Seascapu, so odjadrali za tretje mesto (Aleš pa je pred štartom sobotne dirke tudi na hitro zaplaval). Ažo je komentiral: lanski pokal je bil v znamenju uničevanja opreme, letošnji pa v znamenju padcev v vodo. Kar se opreme tiče naj vseeno dodam, da je naš izkupiček škode po teh dveh dneh naslednji: močan veter je dokončno uničil vrečo za genaker, zaradi česar smo se sredi druge orce prvega dne spraševali, kako da naša pregovorno hitra barka ne gre nikamor; kako bi le šla, ko pa nam je genaker prav potihem spolzel iz (strgane) vreče in smo ga vlekli ob boku..; strgana vrv – retriver za penon; udarjen premec po trku pred štartom. Ni kaj, we're playing hard, kot bi rekel Mrkva.

Nedeljska regata v nekoliko šibkejši burji, sunki niso presegli dvajsetih vozlov, je bila že ugodnejša tudi za Tomasa Tulejo, ki je z dvema zmagama in enim drugim mestom še utrdil svoj položaj vodečega tudi v skupnem seštevku. Na drugo mesto so se uvrstile Pande na Mojci 13, tokrat spet v stalni zasedbi z Luko Baeblerjem na krmilu in vudu-pando kot neuradno četrto članico ekipe. Po nekaj zapletih, med enim nas je recimo kot ribič ribo na škoto, ki so jo vlekli za seboj – ujela velenjska ekipa in nas ravno na obratu privetrne boje skoraj potisnila vanjo ... pa še kakšen bi se našel ... smo nedeljsko regato zaključili na tretjem mestu in bili s skupnim izkupičkom tega regatnega vikenda – drugim in tretjim mestom skupno – zelo zadovoljni. Dve dobri uvrstitvi sta močno popravili nekoliko slab priokus po koprskem vikendu, in kar ni odveč, nas močno dvignili tudi v skupnem seštevku po štirih regatah. Trenutno zasedamo tretje mesto skupno in drugo v slovenski konkureci, za Jonom in pred Luko.

Več fotografij je v galeriji. Za fotografije se zahvaljujemo Mihu Mačku in Mihu Slekovcu.

https://picasaweb.google.com/101345630746797711582/2RegataJixSSCCupIzola

http://sailing.gaeaplus.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar