sreda, 10. avgust 2011

Pred nami je napeta sezona

Kar napeto in tako zelo drugače kot lani je bilo na štartu prvega plova prve regate letošnje sezone. Navajeni ne dosti več kot kakšne barke ali treh okoli sebe se je bilo treba tokrat v gneči enajstih kar dobro smukati in iskati svoj prostor pod soncem – ki najbolj toplo greje prav tiste na priviligiranih štatnih pozicijah. Devet slovenskih bark, med katerimi so nam bile nekatere nove ekipe popolna neznanka, z drugimi smo se spopadali že lani, s tretjimi smo bili doslej le dobri prijatelji na kopnem, poleg nas pa še dve slovaški ekipi, ki sta prav tako obetali dobro jadranje, vsi smo se drenjali pred štartno črto.

Vsled napovedi ne premočnega juga smo se odločili na prvem regatnem vikendu v Kopru nastopiti s Tejo. Še en dokaz, da veter premalo upošteva Aladina: sobotni refuli do 15 vozlov in nedeljski celo do 18 pač niso bili blag spomladanski vetrič, še veliko bolj pa so nam odločitve krojile nenehne spremembe smeri vetra, ne redko tudi zelo opazne. Zahtevno jadranje torej za začetek, ko smo bili vsi skupaj še nekoliko zakrneli od zimskega spanca. Vseeno, ko zaslišimo pisk naših petih minut predštartne procedure, ostaja misel le ena – kako najbolje odpeljati naslednji plov.

Na veliko začudenje večine slovenskih posadk so nam gostje s Slovaške dali vetra, pa na žalost ne tistega, s katerim bi se zapeljali prednje. Zelo suvereno je ekipa Tomasa Tuleje prvi dan zmagala vse tri plove razen drugega, ko mu je zmago odnesel Luka Baebler. Luka, Tomaž in Igor so nedvomno tudi po zaslugu četrte članice posadke (hmmm.. a ni v pravilih razreda določeno, da lahko regatirajo največ trije ;)) – Lukatove muze, plišaste kiwi pande (ki pa je, po vseh predpisih, nosila rešilni jopič), uplenili drugo mesto v skupni razvrstitvi sobotne regate. Janez Kustura je na svoji Žverci gostil odlična Majo Jeromel in Jako Slekovca in skupaj so privozili tretje mesto. Četrta je bila tovarniška ekipa s črnobelo Harlekinko in Jonom Brecljem na krmilu, peta pa naša Gaea+ s tremi petimi in enim četrtim mestom. Nedelja je bila vetrovno še nekoliko bolj dramatična, po rahlo neprespani noči (zaradi prestavljene ure, kakopak ;)) pa smo bili vsi skupaj tudi nekoliko utrujeni. Od popolne bonace do osemnajstih vozlov se je sukal veter in pihal iz smeri skoraj cele vetrne rože. Burja se je bojevala za prevlado z ugašajočim jugom, pa se nikakor nista mogla dogovoriti, kdo bo tistega dne polnil naša jadra. Naš rezultat izkazuje precej nekonsistentno sliko. Najprej osmo mesto po zaslugi manjših zapletov z genakerjem, ki pa so bili v agilni konkurenci hitro usodni. Četrto mesto v drugem plovu, ko smo po napeti zadnji krmi izgubili boj z Lukatom za nekaj centimetrov. Deveto mesto v tretjem plovu kot posledica slabega štarta in slabe vožnje v orco, pa potem dobro jadranje v zadnjem plovu, ko smo se slabih sto metrov pred drugim obratom privetrne boje z Jonom dajali za drugo mesto – in potem pufff – se nam je strgal flok. Vseeno, plov smo odpeljali do konca, a brez jadra žal nismo imeli nikakrših možnosti za uvrstitev več. Tudi v skupnem seštevku drugega dne je zmagal Tomas Tuleja pred Jonom, Janezom in Lukatom. Mi smo se na koncu uvrstili na osmo mesto, kar je sicer manj od pričakovanega, a nas tolaži misel, da bi bil rezultat, v kolikor bi zadnji plov končali regularno, zelo verjetno bistveno boljši.

Po prvem regatnem vikendu lahko sklenemo: letošnja sezona bo v razredu Saescape napeta. Kdorkoli lahko poseže po visokih mestih, ekipe so dobre in vsak plov bo štel. Mi se veselimo napredka, ki ga bo še dodatno vzpodbudila konkurenca, in vsega novega, česar se bomo naučili. Po prvem regatnem vikendu je naša skupna uvrstitev v slovenski konkurenci peto mesto.

Fotografije: Urša Drofenik

https://picasaweb.google.com/101345630746797711582/GaeaNaPrviRegatiFotoUrsaDrofenik

http://sailing.gaeaplus.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar